Conar_W01_Spa

CONAR productions © 2009

Design by AFL

|  Startpagina  |  Wandelen  |

Wandelen - Spa: wandelen naar de bronnen

 

Spa: wandelen naar de bronnen - de promenade Meyerbeer

 

Lokatie: Spa, Belgische Ardennen

Lengte: 7,5 kilometer

Duur: 2 - 2,5 uur

Terrein: 80% natuur, 20% stad

Moeilijkheid: gemiddeld, glooiend bospad, keien, ongeschikt voor rolstoelen

Kaart: bij het toerist-informatiecentrum in Spa is een plattegrond te krijgen met o.a. deze wandelroute

 

De promenade Meyerbeer is een erg mooie wandeling aan de zuidzijde van Spa, grotendeels door prachtig oud bos met veel rotsen en keien, langs een bronbeekje met vele houten bruggetjes, en leidt langs enkele van de oude natuurbronnen waar Spa ooit beroemd om werd. Je moet voor deze wandeling goed ter been zijn. Het is geen lange of moeilijke tocht, maar het terrein is glooiend en het pad geaccidenteerd. Als het geregend heeft, kan het flink glad zijn op de stenen en tussen het gebladerte.

De wandeling begint bij het toerist-informatiecentrum in het centrum van Spa. Vanaf het pleintje loopt een brede weg zuidwaarts, de Rue de Barisart. De eerste anderhalve kilometer loop je langs deze weg. Al snel kom je in een buitenwijk van Spa, met veel groen en fraaie, grote huizen uit het begin van de twintigste eeuw. Volg de weg verder omhoog tot een grote bocht naar links, waar aan de rechterzijde een cafe-restaurant ligt. Bij dit gebouw, sterker nog, in dit gebouw bevindt zich een natuurlijke waterbron, de bron van Geronstere. Je kunt buitenom via een trap bij de ijzerhoudende bron komen.

 

Aan de achterzijde van deze bron (dus om het cafe heen lopen, of via het cafe en het achterliggende terras) begint de wandeling door het bos en de eigenlijke promenade Meyerbeer. Vanaf hier loop je door een prachtig bos, met imposante bomen, grote keien en een klein beekje waarlangs het pad voert. Regelmatig zijn er houten bruggetjes over het beekje.

 

Na ruim een kilometer door het bos steekt het pad een geasfalteerde weg over. Dit is opnieuw de Rue de Barisart, die even verderop kruist met de Route des Fontaines. Volg het pad nog iets in zuidoostelijke richting om bij de bron van Geronstere te komen. Daar is ook weer een cafe-restaurant.

 

Om de wandelroute te vervolgen keer je terug naar de Rue de Barisart en loop je in noordoostelijke richting langs de Route des Fontaines. Na een paar honderd meter gaat de wandelroute weer het bos in, in noordelijke richting naar Spa. Overigens kun je ook deze Route des Fontaines blijven volgen. Je komt dan uiteindelijk bij de bronnen van Sauveniere en Groesbeek. De wandeling wordt dan in totaal wel ruim twee keer zo lang.

Via de route noordwaarts door het bos kom je wederom - op een ander punt - bij de Rue de Barisart uit. Volg de weg enkele tientallen meters naar rechts en volg dan het pad het bos verder in. Na een klein stuk bos kom je bij weilanden en vervolgens bij een weg: de Chemin de la Herde. Ga hier opnieuw iets naar rechts, tot de kruising met de Vieille route de Stavelot. Ga linksaf (noordelijke richting) en volg de weg helemaal rechtdoor. Bij de eerste kruising kies je de doorgaande weg: de Boulevard Rener. Volg deze weg en je komt weer in het centrum van Spa uit.

 

In het centrum van Spa zijn ook enkele bronnen te bezichtigen. De bronnen ten zuiden van de stad liggen in de natuur en hebben daardoor iets speciaals. Je kunt deze bronnen overigens ook prima met de auto bereiken, maar wandelen door de prachtige natuur in deze omgeving maakt het allemaal net even specialer.

 

Voor nog enkele foto’s van deze wandelroute, klik hier.