Conar_W02_Ede

CONAR productions © 2009

Design by AFL

|  Startpagina  |  Wandelen  |

Wandelen - Ede: wandelen door heide, zand en bos

 

Ede: wandelen door heide, zand en bos - Planken Wambuis

 

Lokatie: Ede, Veluwe, Nederland

Lengte: 8 kilometer

Duur: 2 - 2,5 uur

Terrein: 90% natuur, 10% landelijk

Moeilijkheid: eenvoudig, bijna vlak terrein, deels ongeschikt voor rolstoelen

Kaart: Natuurmonumenten Nederland biedt op internet een routebeschrijving met plattegrond

 

Aan de noordoost-zijde van Ede in de Gelderse Veluwe, tussen de Edese heide en het park de Hoge Veluwe, ligt een oud landgoed - Planken Wambuis - met een bijzondere combinatie van diverse landschappen: heide, stuifzand, bossen en gras- en bouwland. Het ontstond op de stuwwal aan het einde van de tweede ijstijd. Een mooi en rustig natuurgebied waar je tussen zonsopgang en zonsondergang vrij kunt wandelen. Het is een rustgebied voor edelherten, wilde zwijnen en dassen en er komen veel reptielen en (roof-)vogelsoorten voor. Na afloop is het genieten van heerlijk appelgebak met slagroom op het terras van restaurant Planken Wambuis. De naam Planken Wambuis verwijst overigens naar het hout uit de bossen dat voor doodskisten werd gebruikt.

De wandelroute is vanaf meerdere plaatsen te starten, maar de handigste start is vanaf de parkeerplaats bij restaurant Planken Wambuis. Rijdt vanuit Ede richting Lunteren en Otterlo, naar de N224, de Amsterdamseweg tussen Ede en Arnhem (in Ede wordt dit de oude rijksweg naar Arnhem genoemd). Sla rechtsaf richting Arnhem en even buiten Ede ligt aan de rechterzijde van de weg restaurant Planken Wambuis. Naast het restaurant is een grote parkeerplaats.

 

Aan de overkant van de N224 leidt een landweg naar het landgoed Planken Wambuis. De route wordt aangegeven via veldkeien met een gele stip. Je kunt linksom of rechtsom een soort cirkel wandelen en komt weer bij hetzelfde punt uit. Ongeveer halverwege kan de route bekort worden door vanuit het noordelijk deel de Oud Reemsterlaan (de landweg met aan weerszijden rijen beuken) naar het zuiden te nemen en daardoor een deel af te steken. Wij liepen de route linksom.

 

De route leidt via smalle bospaadjes langs heideland (dat “onderhouden” wordt door pony’s en soms de schaapskudde van de nabijgelegen Ginkelse heide) en stukken stuifzand met hier en daar zandduinen. De veluwse grond is hier altijd weinig vruchtbaar geweest en ook nu nog kan er om sommige plaatsen niet veel meer groeien dan verschillende soorten korstmos. In het noordwestelijk deel van de route ligt oud akkerland dat sinds de jaren 80 van de vorige eeuw nauwelijks meer wordt gebruikt en sterk verwilderd is geraakt.

 

Aan de noordzijde ligt het bosgebied Het Oude Hout. Dit bos is al vanuit de Middeleeuwen bekend en werd tot in de 19de eeuw gebruikt voor houtkap. Het bos is nu zo’n 50 hectare groot (vroeger 100) en een ideaal leefgebied voor onder andere herten en wilde zwijnen. Die laten zich echter overdag niet zien. De Oud Reemsterlaan doorkruist het gebied van Noordoost naar Zuidwest. De beuken werden aangeplant door de eerste telg van het geslacht van Pallandt. Op sommige beuken staan oude inscripties ingekerfd.

Het oostelijk deel van de route leidt weer tot voormalig akkerland dat al langere tijd is verwilderd tot een combinatie van gras- en bosland. Hier worden overdag nog wel eens herten of zwijnen gezien. Aan veel van de begroeiing is het knabbelen van wild af te zien. Een oplettende wandelaar kan hier ook wilde marjolein ontdekken.

 

Bij terugkomst bij de parkeerplaats kan men bij restaurant Planken Wambuis even ontspannen met een consumptie, of eerst nog even iets verderop langs de N224 naar de schaapskooi met kudde bij de Edese heide rijden. Ook daar is het overigens prima wandelen.