CONAR productions © 2009

Design by AFL

|  Startpagina  |  Lezen  |

Lezen - Patrick O’Brian - de Aubrey/Maturin boeken

 

De Aubrey/Maturin boeken

 

De volgende 20 titels vormen samen de Aubrey/Maturin serie:

01. Master and Commander (1970)

02. Post Captain (1972)

03. HMS Surprise (1973)

04. The Mauritius Command (1977)

05. Desolation Island (1978)

06. The Fortune of War (1979)

07. The Surgeon's Mate (1980)

08. The Ionian Mission (1981)

09. Treason's Harbour (1983)

10. The Far Side of the World (1984)

 

| 1: introductie | 2: de Aubrey/Maturin boeken | 3: overige boeken | 4: bronnen |

 

 

 

 

11. The Reverse of the Medal (1986)

12. The Letter of Marque (1988)

13. The Thirteen-Gun Salute (1989)

14. The Nutmeg of Consolation (1991)

15. Clarissa Oakes (1992, USA-titel: The Truelove)

16. The Wine-Dark Sea (1993)

17. The Commodore (1994)

18. The Yellow Admiral (1996)

19. The Hundred Days (1998)

20. Blue at the Mizzen (1999)

 

 

Het 21ste deel, waarvan O’Brian alleen de eerste hoofdstukken had geschreven toen hij overleed, verscheen posthuum in 2004: “The Final Unfinished Voyage of Jack Aubrey” (USA-titel: 21).

De eerste tien delen werden vanaf de jaren 90 in het Nederlands vertaald (een prestatie op zich van vertaalster Inge Kok) en uitgegeven door Atlas. Later verschenen van een aantal delen nog goedkope pocket-edities bij uitgeverij Pandora. Helaas is dus niet de gehele serie in het Nederlands vertaald en zijn de nederlandse titels niet makkelijk meer te verkrijgen. Daarbij moet wel gezegd worden dat de Engelstalige uitgaven (Engels of Amerikaans) de voorkeur verdienen vanwege O’Brians bijzonder verzorgde taalgebruik, ondanks de prima vertaling in het Nederlands. De serie is ook verschenen in een luxe 5-delige verzameling (zie foto rechts).

In 2003 maakte Peter Weir de film “Master and commander: the far side of the world”; gebaseerd op elementen van deel 1, 2 en 10 van de Aubrey/Maturin serie. Een fraaie verfilming, waarin de relatie tussen Aubrey (gespeeld door Russell Crowe) en Maturin (Paul Bettany) goed neergezet wordt. Het leven op een marine-zeilschip rond 1810 wordt droog en realistisch getoond en er is, naast de confrontaties op zee met andere schepen, een verhaallijn die wat doet denken aan de Beagle-reis van Charles Darwin.

 

De Aubrey/Maturin-boeken spelen in de Napoleontische tijd  (1801-1815) en beschrijven de avonturen van marine-kapitein Jack Aubrey en zijn vriend Stephen Maturin, scheepsarts en wetenschapper. Wie verwacht dat deze boeken vooral spannende avonturen-romans zijn vol met zeeslagen, kanonschoten en piraterij, zal bedrogen uitkomen. Dat zijn weliswaar allemaal onderwerpen die ruimschoots in de boeken aan de orde komen, maar de hoofdthema’s zijn veel meer vriendschap en het gedrag van mensen in min of meer afgesloten gemeenschappen. O’Brian’s favoriete auteur was Jane Austen en net als zij richt hij zich vooral op het met veel nauwkeurigheid, humor en gevoel voor nuance weergeven van vriendschapsrelaties en het gedrag tussen personen in een bepaalde leefomgeving, in het geval van O’Brian dat van het turbulente en zware leven op een marine-zeilschip in het begin van de 19de eeuw.

 

Bij het lezen van de Aubrey/Maturin-boeken valt in eerste instantie vooral het overtuigende, realistisch overkomende karakter van het tijdsbeeld op. O’Brian verrichtte veel onderzoek naar het begin van de 19de eeuw en het leven op marine-zeilschepen. Zijn boeken zijn zo verzorgd in details, wat leefwereld, zeilschepen, wetenschap van die tijd, en taalgebruik betreft, dat het haast lijkt of de auteur wel in die periode geleefd moet hebben en uit persoonlijke ervaringen verslag doet. Maar hoewel O’Brian vaak als een wat ouderwets, “19de-eeuws” persoon wordt getypeerd, bleek hij zelfs amper enige ervaring met zeezeilen te hebben. Het kenmerkt zijn schrijvers-talenten dat hij zijn theoretische kennis zo beeldend en meeslepend in zijn boeken wist neer te zetten.

 

Voor zijn hoofdpersoon, kapitein Jack Aubrey, liet O’Brian zijn inspireren door het ware leven van Thomas Alexander Cochrane (1775-1860), een bijzonder heldhaftige, maar ook omstreden marine-officier in het begin van de 19de eeuw. In de karakters van zowel Jack Aubrey als zijn vriend Stephen Maturin legde O’Brian eigenschappen van zichzelf. Aubrey is de krachtige man op zee, leidend, doortastend en vertrouwend op zijn intuitie. Op land is hij (sociaal) onhandig, vaak niet op zijn gemak en probeert hij een culturele en wetenschappelijke kennis uit te dragen die hij net niet bezit. Maturin is de rationele wetenschapper met veel kennis van zaken, ongemakkelijk op zee, maar zeer sociaal en begaan op land. Hij is slim en analytisch in het afwegen van keuzes, maar deelt met Aubrey de passie voor muziek.

In het begin van deel 1 probeert Aubrey Maturin te overreden om als scheepsarts mee aan boord te gaan. Maturin heeft zojuist zijn kennis van en interesse in filosofie aangegeven, en Aubrey zegt: “... I am sure you will like it, for it is amazingly philosophical.” Maturin antwoordt: “Certainly. For a philosopher, a student of human nature, what could be better? ... A ship must be a most instructive theatre for an inquiring mind.” Daarmee begint een vriendschap die in totaal over zo’n 5000 pagina’s wordt beschreven. O’Brian schreef met deze reeks een epos over een vervlogen tijd en een tijdloze vriendschap.